Van thuisblijfmama tot ondernemer

Wie ben ik?

Ik schrijf vaak in de wij-vorm maar eigenlijk is Islam Inspired een eenvrouwszaak gerund door me, myself and I - Ellen - Dertiger. Vrouw van. Mama van een puberende tweeling en een 9-jarige stuiterbal. Maar boven alles: moslima sinds 2002.

Het verhaal van Islam Inspired begint in de zomer van 2019. Mijn lieve oma was overleden en enkele dagen later vertrok mijn man op Hajj. Mijn drie kinderen hadden zomervakantie en liepen twee weken lang samen met mij de muren op. Die maand staat in mijn geheugen gegrift als een emotionele rollercoaster. Om mijn gedachten te verzetten, focuste ik mij op het welkom thuis feestje van mijn man. Zo bedacht ik Hajj inspired cadeautjes en tafelkaarten voor de gasten. Ik vond het zo leuk om te doen, dat het smaakte naar meer.

Een droom

Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor schrijven en grafisch design, hoewel ik nooit een opleiding in die richting heb gevolgd. Sterker nog, op dat punt was ik al 12 jaar thuisblijfmama, maar ik ontwierp weleens werkblaadjes, uitnodigingen of uitdeelcadeautjes voor mezelf of familie. Mijn kinderen zaten inmiddels allemaal in het basisonderwijs en hadden mij alsmaar minder nodig, waardoor ik steeds sterker de drang voelde om ‘meer uit het leven’ te halen. Het moederschap is een prachtige baan. Ik ben blij en dankbaar dat ik er altijd ben kunnen zijn voor mijn kinderen, maar ik durf gerust toe te geven dat ik af en toe weleens naar een parental burn-out neigde en droomde van een kantoorbaan tussen de volwassenen. Van mijn liefde voor schrijven, grafisch design en mijn geloof een echte baan maken, leek me op dat punt nog behoorlijk onrealistisch. Door zolang thuis te hebben gezeten, zou het lastig worden om een plek te vinden op de arbeidsmarkt, in die sector, mét een hoofddoek. Zelfstandig worden leek me al helemaal een no go aangezien je jezelf daar blauw betaalt aan belastingen en sociale bijdragen. Kortom: als je zelfstandige wil worden, moet je goed verdienen om overeind te blijven. Als ik mezelf daar niet aan herinnerde, dan deed mijn man die zelfstandig accountant is dat wel.

Een plan

Omdat ik anti zwartwerk ben, borg ik mijn plannen enkele maanden op, tot ik toch nog eens ging Googlen en terechtkwam op een blog over zelfstandige worden onder artikel 37 waardoor je bent vrijgesteld van sociale bijdragen. “Je beseft toch dat je niet boven een bepaald bedrag mag verdienen en geen pensioen opbouwt?” Dat laatste deed ik sowieso niet en voor mij leek het een financieel veilige manier om een zaak op te starten en wettelijk met alles in orde te zijn. Mocht het op een bepaald moment financieel toch meer gaan opleveren, zou ik nog altijd kunnen schakelen naar zelfstandige in hoofdberoep. Een eenmanszaak opstarten onder artikel 37 was piece of cake. Heel veel papierwerk kwam er niet bij kijken. Ik liet mezelf ook meteen vrijstellen van btw waardoor ik maar één keer per jaar aangifte moet doen. Daarna kwam het echte werk. Om te kunnen beginnen heb je niet alleen een droom, maar ook een financieel plan en startkapitaal nodig. Ik krijg heel vaak de vraag of ik daar een bedrag op kan plakken. Omdat ik dat toch een tikkeltje te persoonlijk vind en het ook afhankelijk is van wat je gaat verkopen, kan ik die vraag maar gedeeltelijk beantwoorden. Zelfstandige worden is - zeker in het begin - niet de manier om uit financiële moeilijkheden te geraken. Als dat je doel is dan ga je beter in loondienst, eventueel in combinatie met een bijberoep. Een klantenbestand bouw je immers niet in 1,2,3 op.

Showtime

Op 2/02/2020 heb ik Islam Inspired gelanceerd. Ik ben vrij bescheiden begonnen met producten die een lage materiaal- en productiekost hebben: wenskaarten, boekenleggers en posters. In een webshop die ik zelf heb gebouwd. Alles vanuit de woonkamer en twee vierkante meter stockageruimte in de garage. Mijn kapitaal heb ik geleend uit onze privé en stelselmatig terugbetaald. Toen de shop begon te draaien en ik een beetje winst maakte, kon ik beginnen investeren in nieuwe producten en werkmateriaal.

Het is van belang dat je eerst een plan van aanpak uitstippelt. Wat ga je verkopen? Hoe ga je het verkopen? Via welke kanalen? Ga je jezelf wel kunnen onderscheiden van anderen? Is er überhaupt nood aan je product? Hoe kom je aan naamsbekendheid en hoeveel kan je investeren? Je moet in elk geval 100 % overtuigd zijn en gepassioneerd zijn door wat je doet. Als jij al niet overtuigd bent van jezelf en je product, hoe ga je anderen dan overtuigen om het te kopen?

Juiste prijzen zetten is essentieel. Zoek op hoe je een correcte verkoopprijs berekent. Uiteraard kun je voor unieke producten meer vragen dan producten die al aangeboden worden door tien in een dozijn concurrenten. En last but not least: pas je prijzen nooit aan wanneer je ziet dat niet geregistreerde ondernemers goedkoper zijn. Zij hebben niet de kosten die jij hebt.

Social skills

Op 2/02/2020 heb ik Islam Inspired gelanceerd. Ik ben vrij bescheiden begonnen met producten die een lage materiaal- en productiekost hebben: wenskaarten, boekenleggers en posters. In een webshop die ik zelf heb gebouwd. Alles vanuit de woonkamer en twee vierkante meter stockageruimte in de garage. Mijn kapitaal heb ik geleend uit onze privé en stelselmatig terugbetaald. Toen de shop begon te draaien en ik een beetje winst maakte, kon ik beginnen investeren in nieuwe producten en werkmateriaal.

Het is van belang dat je eerst een plan van aanpak uitstippelt. Wat ga je verkopen? Hoe ga je het verkopen? Via welke kanalen? Ga je jezelf wel kunnen onderscheiden van anderen? Is er überhaupt nood aan je product? Hoe kom je aan naamsbekendheid en hoeveel kan je investeren? Je moet in elk geval 100 % overtuigd zijn en gepassioneerd zijn door wat je doet. Als jij al niet overtuigd bent van jezelf en je product, hoe ga je anderen dan overtuigen om het te kopen?

Juiste prijzen zetten is essentieel. Zoek op hoe je een correcte verkoopprijs berekent. Uiteraard kun je voor unieke producten meer vragen dan producten die al aangeboden worden door tien in een dozijn concurrenten. En last but not least: pas je prijzen nooit aan wanneer je ziet dat niet geregistreerde ondernemers goedkoper zijn. Zij hebben niet de kosten die jij hebt.

Growth

Twee zelfstandigen én drie groter wordende kinderen onder één bescheiden dak begon te wegen. Zeker in Corona tijden aangezien mijn man ook vaak thuis werkte. Dat is één van de redenen geweest waarom we op zoek zijn gegaan naar een nieuwe woning waar we allebei een volwaardig bureau en atelier konden inrichten zonder elkaar voor de voeten te lopen.

Als je twee jaar in je woonkamer hebt gewerkt dan heb je wel een heel goed idee van hoe je nieuwe werkruimte er moet uitzien en het eindresultaat was exact hoe ik het in mijn hoofd had. Ik ben nog steeds een blij ei met mijn home office. De uitbereiding van mijn atelier maakte dat ik naast opslagruimte ook meer ruimte kreeg voor nieuwe machines en materiaal. Hierdoor kon ik mijn assortiment behoorlijk uitbreiden met onder andere bedrukte babykleding, mokken, totebags, sleutelhangers en meer.

Ups… and downs

In september 2022 was ik helemaal klaar voor een re-launch van Islam Inspired. Toch gooide de moeilijke economische situatie roet in het eten. Met een naam als Islam Inspired heb ik een heel beperkt doelpubliek. Aanvankelijk voelde deze naam vertrouwd en veilig, maar op lange termijn werd het toch wel een beperking. Ik sluit een hele groep potentiële kopers uit en een reclamesticker op mijn auto kleven is bijna vragen om beschadigingen in het onverdraagzaam klimaat waarin we leven.

Ik verkoop daarbovenop geen essentiële producten. Mensen kopen nu geen of minder producten die ze niet echt nodig hebben. Wat erg begrijpelijk is met energieprijzen die de pan uit swingen. En eerlijk is eerlijk: een aanzienlijke groep binnen onze gemeenschap haalt graag het onderste uit de kan en dat impliceert dat ze vaak onrealistische prijzen verwachten. Prijzen waar ik alleen aan tegemoet kan komen als ik mezelf onrecht aandoe en geen werkminuten meer ga aanrekenen.

Ik had sterk het gevoel dat er geen grote groei meer mogelijk was onder de naam Islam Inspired.

Ik had eigenlijk maar drie keuzes: Stoppen, het concept en naam omgooien of het advies van mijn man ter harte te nemen en een tweede webshop met neutrale gifts & goodies te openen die zich niet alleen richt op de Nederlandstalige, Islamitische markt. Ik koos voor het derde, ook al moest ik daarmee opnieuw van scratch beginnen en zag ik mijn vaste kosten stijgen. 

Mompreneurship 

Is ondernemen te combineren met het huishouden en het moederschap? Meestal wel. Wanneer ik mijn kinderen op school heb afgezet, spendeer ik 1 à 2 uurtjes aan huishoudelijke taken. Daarna werk ik tot 15.30u voor de webshops.

Ik doe mijn best om niet of minder te werken in de vakanties, ik kan mijn kinderen steeds halen en brengen naar hun school en activiteiten. Wanneer ze ziek worden op school, hoef ik me niet in twintigduizend bochten te wringen om hen af te halen en enkele dagen thuis te houden.

Ik heb nooit opvangstress en dat is ook de reden waarom ik graag iets van thuis uit wilde doen. Toen we 15 jaar geleden voor kinderen kozen, wilden we er zelf voor kunnen zorgen. Dat was ook een voorwaarde toen ik aan dit avontuur begon. Mijn gezin komt nog steeds op de eerste plaats. Alhamdulillah, ik ben dankbaar dat dit ook financieel mogelijk is. Ik besef dat niet iedereen zich in deze positie bevindt.

De eerste helft van het jaar is het altijd erg druk met Ramadan, eid ul Fitr, Eid ul Adha, de Hajj en de juffen cadeautjes. De tweede helft is het rustiger en heb ik meer tijd voor maatwerk dat ik beter kan plannen. Tijdens drukke periodes sta ik wat vroeger op of werk ik door wanneer de kinderen slapen. Dan is het écht wel heel hard werken en is die werk-privé balans af en toe zoek. Ik ben geen reseller dus het is niet even snel wat producten in dozen gooien en verzenden. Elk product produceer ik nog met mijn eigen handen.

The naked truth

Ben ik er al rijk door geworden? Absolutely not. Het is ondertussen wel een mooie bijverdienste. Het eerste jaar mag je blij zijn dat je break-even draait. En als rijk worden echt mijn doel was dan was ik er al mee opgehouden. Dat zeg ik ook steeds tegen andere thuisblijfmama's die mij benaderen met de vraag hoe ik het heb gedaan want ik merk dat veel moslima's het idee hebben dat zelfstandig worden de enige manier is om bij de kinderen te kunnen blijven, in lijn te blijven met de Islam en ook nog eens goed te verdienen. Vooral dat laatste heeft tijd nodig.

Haal ik er voldoening uit? Jazeker. Ik ben trots op het feit dat ik alles zelf bedenk, ontwerp, produceer en verkoop. Ik hou oprecht van wat ik doe en innerlijke rijkdom primeert voor mij. Het is mijn doel anderen en mezelf te inspireren en te motiveren. De gedachte aan Allah en Zijn boodschapper levend houden, op een toegankelijke, positieve manier. Voor jong en oud. Niet enkel door mijn producten, maar ook mijn blogs, quotes en printables die ik met evenveel passie schrijf en ontwikkel.

Toch is het doorheen de jaren wel mijn ambitie geworden om er op een dag mijn hoofdberoep van te kunnen maken.

Ondernemen is durven. Uit je comfort zone treden. Dromen, maar ook realistisch zijn. Op de drie jaar dat ik bezig ben, heb ik zoveel geleerd. Ik ben door inschattingsfouten een aantal keer gevallen, maar ook weer opgestaan. Die ervaringen, die lessen zijn onbetaalbaar en onmisbaar in mijn groeiproces op zakelijk en persoonlijk vlak.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.