In mijn vorige blog lazen jullie hoe je zelf een webshop bouwt, maar een publiek opbouwen is zo mogelijk nog belangrijker. Naast het verkopen van een goed product is marketing everything!
Als introvert zijnde vond en vind ik het bijzonder moeilijk om mensen op de schouder te tikken en mijn producten aan te prijzen. Ja, zelfs online. Toch zul je geen naambekendheid verwerven door aan de zijlijn te blijven staan. Je zult uit je comfort zone moeten stappen. Ondernemen is durven.
Heb je een goed product, maar ben je niet bepaald een commercieel talent? Heb je nog niet het budget om er een heuse marketingcampagne tegenaan te gooien? Lees dan vooral verder want met een aantal kosteloze ingrepen kan je de bal aan het rollen brengen.
First of all: Rome is niet op één dag gebouwd. Naamsbekendheid én vertrouwen moet je - juist ja - opbouwen, vooral wanneer je van scratch begint en nog geen grote achterban hebt.
Een openingsactie is zeker een goed idee, maar wat je niet moet doen is je prijzen al na een week verlagen of je potentiële klanten bombarderen met kortingen waardoor je er zelf niets meer aan overhoudt.
Wees geduldig, maak een plan van aanpak en besteed aandacht aan onderstaande punten:
1. Straal vertrouwen uit
Dit doe je in de eerste plaats door ervoor te zorgen dat je webshop professionaliteit uitstraalt en gebruiksvriendelijk is. Lees hier hoe je dat doet.
2. SEO
Oftewel search engine optimization. Om op te klimmen in de zoekresultaten van zoekrobots, dien je al je website pagina’s en producten van een slimme omschrijving en titel te voorzien. Gebruik woorden waarvan je denkt dat mensen ze zullen ingeven in een zoekrobot. Geef ook je afbeeldingen een toepasselijke alt tekst.
Geef je webshop een Favicon (je logo) zodat het sneller in het oog springt in de resultatenlijst van Google.
Heb je budget over dan is investeren in Google Ads misschien een goed idee. Al werkt dit voor de ene branche beter dan de andere. Lees je hier eerst goed over in.
3. Social media
Hét medium om potentiële klanten aan te trekken, maar het is niet voldoende om elke dag een productfoto te posten en dan te verwachten dat men in een rij zal staan voor jou.
Ook hier moet het plaatje kloppen. Vermijd een rommelige feed. Gebruik bij voorkeur een vast kleurenpalet, aangepast aan je logo, heldere foto’s en denk aan je spelling.
Waar Instagram en Pinterest zich vooral toespitsen op het visuele, gaat het op Facebook meer om de inhoud. Zorg ervoor dat ze allemaal op punt staan.
Beperk je niet tot het plaatsen van productfoto’s. Als je elke dag een foto van een product met beschrijving van de leverancier plaatst, dan schep je geen vertrouwen. Er zit dan nauwelijks persoonlijkheid in je feed. Veel volgers weten graag met wie ze te maken hebben alvorens ze een aankoop doen. Storytelling is hier erg belangrijk. Probeer verbinding te maken met je klanten.
Instagram & Facebook verhalen zijn ideaal om je volgers een blik achter de schermen te gunnen. Je hoeft daarom niet heel je privé leven tentoon te stellen, maar af en toe een detailfoto met een leuk tekstje uit je dagelijks leven of een foto van je werkzaamheden geeft je klanten het idee dat je écht bent.
Probeer je doelgroep te bereiken en uit te breiden middels blogs, inspirerende quotes en/of gratis printables. Uiteraard aangepast aan je branche en doelgroep. Dit zijn allemaal subtiele leads naar jouw webshop/website. Misschien zal men je in eerste instantie volgen omwille van je quotes of blogs, maar de kans is groot dat men op een dag getriggerd wordt door één van je producten die ze voorbij zien komen.
Instagram en Facebook algoritmes zijn geen cadeau voor een starter want hoe meer reacties en likes je post verzamelt, hoe sneller je berichten in het nieuwsoverzicht van je volgers verschijnen. Als je nog niet veel volgers hebt, dan heb je een probleem. Moedig je bestaande volgers dus aan om je posts te delen in hun feed/verhaal of stel vragen in je berichten zodat er meer interactie ontstaat.
Organiseer winacties - eventueel in samenwerking met andere ondernemers - waarbij de deelnemers jou moeten volgen en anderen moeten taggen = meer verkeer naar je profiel.
Gebruik populaire hashtags in je berichten.
Networking! Zoek connectie met profielen die tot jouw doelgroep behoren.
Laat je producten reviewen door vloggers en bloggers met een groot bereik.
We rise by lifting others! Wees niet te gefocust op jezelf. Support andere ondernemers in je stories en je zult zien dat zij hetzelfde doen bij jou.
Licht positieve reviews uit.
Tegenwoordig kun je met een pagina lid worden van Facebook groepen. Reageer op allerhande topics van je doelgroep. Beperk je niet tot threads waarin men op zoek is naar producten of diensten. Help mensen met je expertise. Je maakt niet altijd rechtstreekse reclame, maar groepsleden zullen uit nieuwsgierigheid toch eens op je profiel klikken om te weten wie je bent en wat je doet.
Instagram en Facebook Business accounts maken het mogelijk om statistieken bij te houden, shops aan te maken en berichten te promoten. Houd er rekening mee dat je met een Instagram business account minder bereik hebt. Dit is een bewuste zet van Zuckerberg en co om betaalde advertenties te generen.
Statistieken geven een goed inzicht in het bereik van berichten. Hoe vaak worden ze bekeken? Welke genereren meer klikken naar je profiel/website. Hoeveel personen worden er bereikt via hashtags?
Het grootste voordeel - vind ik -: wanneer je een Facebook/Instagram shop start en connecteert aan je website, worden je producten automatisch toegevoegd. Het is dan mogelijk om producten te taggen in je Instagram berichten waardoor je volgers kunnen doorklikken naar de productpagina op je website. Erg handig want tot op heden kun je nog steeds geen klikbare links toevoegen aan Instagram berichten. We kennen allemaal wel de hashtag #linkinbio.
Adverteer af en toe op Facebook en/of Instagram en kies de juiste doelgroep. Facebook geeft regelmatig een tegoed weg. Ideaal om het eens uit te proberen.
Je kunt er ook voor kiezen om te adverteren binnen Facebook groepen. Richt je hiervoor tot de beheerders want reclame maken in grote groepen is meestal niet gratis. Dit is echter geen garantie op succes, want je blijft afhankelijk van het vervelende algoritme van Facebook. Je kunt het vergelijken met een lotto trekking. Er worden dagelijks honderden berichten gepost in groepen. Je hebt maar een kleine kans dat het jouwe wordt getoond in het nieuwsoverzicht van groepsleden. Daar hebben ook de beheerders geen invloed op. Soms levert het zelfs meer op om in kleinere groepen te posten. Zorg er wel voor dat je niet gaat spammen. Dit wordt zelden geapprecieerd.
Wanneer je geen shop wil koppelen aan die kanalen of niet zo geïnteresseerd bent in je social media statistieken, dan raad ik het absoluut af om een business account aan te maken. Vooral op Instagram, want op Facebook heb je geen andere keuze wanneer je een pagina aanmaakt.
4. Nieuwsbrieven
Nieuwsbrieven worden heel vaak onderschat. Nochtans zijn ze een belangrijk marketingmiddel want ze schrijven vooral bestaande klanten aan die - hopelijk - al een goede ervaring hebben met jouw shop en dus sneller geneigd zijn om terug te keren. Vooral wanneer ze een leuke promotie of nieuw product zien passeren.
Daarbovenop zijn nieuwsbrieven niet onderhevig aan vervelende algoritmes. Je kunt ook bijhouden hoe vaak ze geopend worden en welke links worden aangeklikt.
Moedig website bezoekers aan om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief door ze een korting te geven op hun eerste bestelling.
5. Genereer reviews
Maak een account aan bij Trustpilot, koppel deze aan je webshop en laat automatisch e-mails sturen naar je klanten waarin je vraagt om een beoordeling. Deze reviews kun je vervolgens uitlichten op je website en social media kanalen. Wanneer jij iets koopt bij Bol.com, ga je ook eerst de reviews checken toch?
6. Communicatie
Let op je communicatie. Je hoeft je klanten niet altijd met “Geachte mevrouw” aan te spreken, maar “haaaai schat” is écht not done.
Wees bereikbaar. Beantwoord de vragen van je (potentiële) klanten snel en accuraat, ook wanneer je het gevoel hebt dat ze aan het window shoppen zijn.
Besteed zorg aan je producten, maar ook de verpakking. Laat “Bedankt voor je bestelling” flyers en visitekaartjes drukken.
Geef eens een cadeautje bij de bestelling.
Bij klachten, blijf je professioneel en houd je in je achterhoofd dat klant koning is. Bied eventueel een compensatie aan. Je klanten op de block zetten omdat ze een negatieve review hebben gepost is a no go. Grijp minder leuke feedback aan om je producten of dienstverlening te verbeteren.
De beste reclame is nog steeds mond aan mond reclame dus het is zo ontzettend belangrijk om je bestaande klanten in de watten te leggen.
7. Flyeren
Leg visitekaartjes of flyers in zaken waar je doelgroep vaak vertoeft. In ruil kun jij deze zaken uitlichten op social media of zelfs visitekaartjes van hen bij jouw bestellingen voegen.
9. Acties en promoties
Wellicht het meest effectieve middel om je verkoop te boosten. Gratis verzending, 1+1 of 20 % op alles? People love it! But don’t push it. Je mag immers zelf geen verlies leiden en het komt vrij wanhopig over wanneer je elke week een nieuwe actie lanceert.
10. Think outside your shop
Wanneer je zelf producten ontwikkelt, kan het interessant zijn om deze ook aan te bieden bij grotere webshops (ja, zelfs Bol.com!) of fysieke winkels.
Niet van toepassing in corona tijden, maar beurzen en markten kunnen interessant zijn om je producten aan de man (of vrouw) te brengen.
11. Analyseren, analyseren en nog eens analyseren
Hoeveel bezoeken krijg je dagelijks/wekelijks/maandelijks? Welk social media kanaal zorgt voor de meeste doorverwijzingen? Hoeveel bezoekers worden er gegenereerd door zoekmachines? Hoelang vertoeft men op je website? Welke pagina's en producten worden het meest aangeklikt of toegevoegd aan het winkelmandje? Heb je veel terugkerende bezoekers?
Het is belangrijk dat je voortdurend je publiek en hun voorkeuren analyseert. Hier kun je vervolgens op inspelen. Wanneer je merkt dat een product het goed doet, dan kun je meer varianten aanbieden. Is je verkeer vooral afkomstig van Facebook dan moet je een tandje bijsteken op Instagram. Krijg je weinig bezoekers binnen via zoekrobots dan moet je misschien je SEO eens onder de loep nemen.
De meeste webshop builders geven statistieken weer. Deze zijn echter vrij beperkt. Wil je echt een goed inzicht krijgen in je website verkeer dan is Google Analytics implementeren een must. Don't worry, dit is gratis!
Geen kaas gegeten van grafisch design & content creation?
Vind je het lastig om vorm te geven aan je social media kanalen? Je kunt bij mij terecht het ontwikkelen en ontwerpen van logo's, huisstijl en social media content. Indien gewenst kan ik ook je website screenen en gerichte feedback geven. Klik hier voor meer informatie.
Abonneer je onderaan deze pagina op onze nieuwsbrief of volg Islam inspired op Facebook & Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, freebies & producten.