Waarom is de webshop al zolang gesloten?

Het afgelopen jaar is Islam Inspired enorm gegroeid als onderneming, Alhamdulillah. En hoewel dit iets is dat me blij zou moeten maken, is het ook iets dat me angst inboezemt want Islam Inspired is en blijft een eenvrouwszaak. Ik moest niet enkel de beslissing nemen of ik stop of verderga. Ik had ook het punt bereikt waarop ik het eigenlijk in hoofdberoep moet verderzetten. Tot hiertoe deed ik het lekker veilig onder artikel 37 (gelijkschakeling bijberoep). Omdat ik niet meer als een kleine onderneming wordt beschouwd, zal ik voortaan 21 % btw moeten aanrekenen en aangezien een groot deel van mijn doelgroep Ali Express prijzen verwacht met een BOL levertermijn stelde ik mezelf de vraag of het nog wel rendabel zal zijn.

In tegenstelling tot wat heel veel van mijn (potentiële) klanten denken, gaan de prijzen die jullie op de website zien niet integraal naar mijn bankrekening. Ik heb ook materiaalkosten, vaste kosten, transactiekosten, vervoerskosten, sociale bijdragen en uiteraard moet er ook belasting betaald worden op het loon dat ik mezelf uitkeer. Het bedrag dat ik er momenteel aan overhoud is helemaal niet in verhouding met het aantal uren dat ik werk. Eigenlijk zou ik naast de btw verhoging ook mijn basisprijzen moeten verhogen om er zelf daadwerkelijk een volwaardig loon aan over te houden.

Ik sta zelf nog steeds achter mijn zelfbedachte en handgemaakte producten en ik weet dat er ook veel appreciatie is van mijn huidige klanten, maar ik besef ook dat iedereen zijn limieten heeft. Niet alleen de klant, maar ook ikzelf. De vraag is al maanden groter dan het aanbod. De afgelopen tijd heb ik keihard moeten werken om alsnog dat aanbod gelijk te houden aan de vraag en dat ging vaak ten koste van mijn gezin, mijn huishouden en mijn Islamitische verplichtingen. Eigenlijk is er geen andere optie dan mijn prijzen verhogen om te kunnen blijven bestaan en mezelf privé weer wat ademruimte te geven.

Islam Inspired is nooit opgericht uit financiële noodzaak, maar vooral om ergens voldoening te kunnen halen zonder mijn Islamitische plichten te verzaken. Ja, ik verkoop Islamitisch verantwoorde producten. Ja, ik kan werken werken met hoofddoek. Ja, ik kan nog elke dag zelf mijn kinderen afhalen van school. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat ik op een bepaald moment quasi gratis ga werken voor onbekende klanten ten koste van mijn gezin en geloof.

Islam Inspired bestaat nu drie jaar. Het is in zekere zin ook mijn kindje. De gedachte om dit te moeten stopzetten maakt me intens verdrietig omdat ik het letterlijk van scratch en met eigen handen heb opgebouwd. Als ik de reviews mag geloven heb ik heel wat mensen gelukkig kunnen maken met mijn producten. Het was ook altijd mijn ambitie om het in hoofdberoep te kunnen doen, maar ik moest ook realistisch blijven en proberen een gezond evenwicht te vinden tussen werk en privé. 

Eenmaal ik de stap neem, kan ik de eerste drie jaar niet meer terug naar het statuut van een kleine onderneming dus dat maakte de beslissing zo moeilijk. Als ik er terug voor ga dan moet ik er keihard voor gaan en als het publiek niet meer mee wil, dan is dat ook het einde van Islam Inspired.

Maar wie niet waagt, niet wint. De passie en de voldoening die ik uit de webshop haal, is te groot om zomaar op te geven. Ik wil het tenminste geprobeerd hebben zodat ik mezelf later niet moet afvragen: wat als?

Door persoonlijke omstandigheden blijft de webshop nog gesloten tot en met 31/08, maar vanaf september hoop ik er weer volop voor te gaan.

Bedankt voor jullie begrip en geduld.

Ellen van Islam Inspired

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.