Hoe bouw je een webshop?

Aangenaam, ik ben Umm Ayoub. 34. gehuwd en tot een jaar geleden nog thuisblijfmama van drie kids. Sinds 02/02/2020 ben ik de trotse eigenares van de webshop Islam Inspired. Het gezegde” doe het zelver" is me op het lijf geschreven want ik heb letterlijk alles zelf gedaan: het bedenken van mijn business plan, het ontwikkelen en produceren van producten. And last but not least: verkopen ervan in mijn zelfgebouwde webshop. Dit zonder enige voorkennis, maar wel met heel veel motivatie om van mijn passie mijn beroep te maken.

Als starter heb je niet altijd het budget om een webshop te laten maken. Daarnaast ben je misschien ook niet graag afhankelijk van anderen. Worst case scenario ben ben je zoals ik: een onverbeterlijke controlefreak. In dat geval, kan ik je geruststellen: het is mits een beetje geduld en doorzettingsvermogen mogelijk om zelf een webshop te bouwen zonder te moeten programmeren.


Waar een wil is, is een weg.

First of all: maak een ondernemingsplan en doe aan marktonderzoek. Welke producten wil je aanbieden? Is er wel nood aan? Of is er al genoeg aanbod? In dit laatste geval zoek je naar bijkomende producten of diensten waarmee je jezelf kunt onderscheiden van de massa. Ben je zelf in staat producten te ontwikkelen? Top! Creëer niches. Wanneer je een uniek product aanbiedt, kun je vanzelfsprekend ook je prijs daar naar zetten.

Maak er tijd voor vrij. Prent jezelf in dat het bouwen van een website ettelijke uren en misschien wel dagen in beslag kan nemen. Je gaat heel veel moeten lezen, uitproberen en testen tot je website precies is hoe jij ze voor ogen had. 

Zoek een goede website + webshop builder die functioneel is in het Nederlands en waar je niet voor hoeft te programmeren. Shopify en WooCommerce (plug-in van Wordpress) zijn de grootste en meest veelzijdige spelers op de markt. Ik koos zelf voor Shopify. Kun je niet kiezen dan bieden beide builders een proefperiode aan. Maak daar zeker gebruik van en beslis welke provider jou het beste bevalt. 

Niet onbelangrijk: om een webshop met elektronisch betaalsysteem te starten dien je een geregistreerde onderneming te zijn. Je moet een KVK/BTW nummer kunnen voorleggen en in het bezit zijn van een zakelijk rekeningnummer.

Wat kost het plaatje?

Ben je een eenmanszaak of kleine onderneming dan dekt een basis abonnement absoluut je noden. Zodra je zaak begint te groeien, kun je nog altijd upgraden.

Bij Shopify betaal je om en bij de 25 €/maand + 13€/jaar voor de domeinnaam. Daarnaast betaal je per bestelling een klein percentage transactiekosten, afhankelijk van de betaalwijze. Deze kosten verwerk je uiteraard in je verkoopprijs.

Nu je toch bezig bent, koppel er meteen een zakelijk e-mailadres (info@jebedrijf.com) aan. Dit kun je al voor 5 € per maand doen via Google Workspace (voorheen Google G Suite) en het oogt toch net iets professioneler dan een Outlook of Gmail adres.

De lay-out

Wanneer je lay-out op punt is gesteld, straalt je website gelijk meer professionaliteit en vertrouwen uit.

Je dient eerst een thema te kiezen. Dit bepaalt de look en feel. Voor een stukje, want jij kiest uiteraard zelf je kleuren, lettertypes, indeling, afbeeldingen, teksten,...

Je hebt gratis thema’s, maar ook betalende thema’s. Naar mijn ervaring bieden de gratis thema’s alles wat je nodig hebt om een professionele webshop te bouwen. Het fijne is dat je van elk thema een concept kunt maken zonder het te publiceren. Op die manier kun je ze allemaal eens uitproberen. Haast en spoed is zelden goed, dus doe dit rustig en vergelijk de details.

Kies voor een overzichtelijke navigatie en lay-out. We shoppen allemaal wel eens online. Stel jezelf de vraag: wat vindt jij fijn en minder fijn wanneer je een webshop bezoekt? Doe inspiratie op bij grote webshops uit jouw branche. Kijk naar hun indeling en navigatie. 

Voorzie een sprekend logo en probeer de kleuren en lettertypes van je website daaraan aan te passen. Trek je huisstijl door naar je social media kanalen en visitekaartje. 

Niet alleen kun je een webshop maken met Shopify, je krijgt ook blanco pagina’s ter beschikking die je onbeperkt kunt aanmaken en invullen. Benut deze! Klanten houden van transparantie. Belicht je onderneming (storytelling!), schrijf af en toe een blog, informeer je klanten over hoe ze kunnen bestellen, betalen, verzenden, afhalen en retourneren.

Schrijf je zelf je teksten, laat deze dan zeker nalezen door iemand met een gedegen kennis van de Nederlandse taal. 


Prijszetting

Wanneer je jouw prijzen gaat bepalen, breng je eerst al je kosten in rekening (materiaal, transport, verpakking, verzending, WERKUREN, vaste kosten, transactiekosten, eventuele btw...) Daarna ga je de winstmarge bepalen. Uiteindelijk wil je er toch iets aan verdienen, nietwaar? Ik zet WERKUREN vetgedrukt omdat heel wat ondernemers - inclusief mezelf - vaak de fout maken die niet in rekening te brengen.

Wanneer je een uniek product aanbiedt, kun je een hogere winstmarge hanteren dan wanneer je moet concurreren met x-aantal andere webshops en fysieke winkels die dezelfde producten aanbieden.

Wat je nooit mag doen is jezelf in financiële moeilijkheden brengen door je prijzen aan te passen aan de concurrentie. Toegeven, het is soms lastig om de strijd aan te gaan met Instagram & Facebook winkeltjes die hun diensten en producten aanbieden aan dumpingprijzen.

Ga echter nooit de strijd aan met niet geregistreerde ondernemingen die niet de kosten of de opleiding hebben die jij als geregistreerde ondernemer wel hebt. Weet wat je waard bent! Klanten met kennis van zaken zijn heus wel in staat om het kaf van het koren te scheiden.

Producten toevoegen aan je shop

Wanneer je lay-out en prijszetting op punt is gesteld, wordt het tijd om je producten toe te voegen.

Enkele tips:

  • Maak zoveel mogelijk collecties aan zodat je klanten makkelijker kunnen filteren en sneller vinden waar ze naar op zoek zijn.
  • Zorg voor duidelijke foto’s. Heb je niet het budget om foto’s te laten maken, zoek iemand met een scherp oog of probeer het zelf. Kies voor toepasselijke achtergronden en voldoende lichtinval. Wanneer je drukwerk of digitale producten verkoopt, kan het interessant zijn om je eens te verdiepen in het maken van mock-ups.
  • Voorzie een duidelijke en gedetailleerde productomschrijving. 
  • Om een product extra interessant te maken kun je het een korting geven. 
  • Wanneer je zowel met brievenbuspost als pakketpost gaat versturen is het belangrijk dat je het gewicht en de afmetingen van je producten vanaf het begin correct invoert want op basis hiervan worden de verzendtarieven berekend.


Bestellen en betalen

Vlot en vooral veilig kunnen betalen en ontvangen is zowel voor ondernemer als klant essentieel. Wanneer ik niet met Bancontact of Creditcard kan betalen, gaat mijn muiscursor meteen naar het kruisje rechts bovenaan. Is een website niet voorzien van een degelijk betaalsysteem dan kun je jezelf de vraag stellen of het wel een geregistreerde onderneming is met een geverifieerd bankrekeningnummer. Dit zijn immers de twee vereisten om een betaalsysteem te implementeren.

Shopify heeft een eigen betaalsysteem waarmee je klanten kunt laten betalen met de meest gangbare betaalmethodes. Voor België en Nederland is dit iDeal en Bancontact, maar ook Creditcards (Visa, Mastercard), Google Pay, Apple Pay en PayPal worden ondersteund. Je stelt zelf in wanneer je omzet op je rekening wordt overgemaakt. Dagelijks, wekelijks, maandelijks of pas vanaf een bepaald bedrag.

Wanneer je webshop provider geen eigen betaalsysteem bezit dan kun je gebruik maken van de app Mollie. Nadeel: je zit met dubbele transactiekosten. Die van de provider én van Mollie zelf. Dit zijn op zich verwaarloosbare bedragen, maar kleine beetjes maken een groot.

Omdat Shopify Pay nog maar recent is toegevoegd voor België heb ik maandenlang met Mollie moeten werken en dat is me zeer goed bevallen. Je betaalt per transactie dus geen abonnementskosten of andere addertjes onder het gras. De tarieven per transactie vind je op hun website.

Verkoop je op maat gemaakte producten die niet via je webshop besteld en betaald kunnen worden? Je kunt na bespreking met de klant heel makkelijk een factuur met betaallink aanmaken. De klant ontvangt een e-mail met de factuur en wordt dan doorverwezen naar de website om de verzendgegevens in te voeren en af te rekenen. 

Verzenden of afhalen

Je dient voor elk land een verzendprofiel in te stellen. Verstuur je met brievenbuspost én pakketpost dan is het heel belangrijk dat je met verschillende tarieven werkt en voor elk tarief het gewicht en afmetingen instelt. Check en dubbelcheck dit door zelf het bestelproces te doorlopen. Kies voor verschillende producten en landen en controleer of de verzendkosten correct toegepast worden.

Verzendkosten zijn zowel voor een ondernemer als een klant een echte bugger. Vooral wanneer je internationaal wil verzenden. Als starter is het bovendien moeilijk om lage verzendtarieven te onderhandelen met vervoerders zoals PostNL, Bpost, DPD, ... Je moet immers een minimum aantal pakjes versturen om daarvoor in aanmerking te komen. Dit weet je meestal niet op voorhand.

Gelukkig zijn er ook diensten zoals MyParcel, Sendcloud & Mondial Relay waarmee je toch goedkoper pakjes kunt versturen met de voornaamste vervoerders. Het principe van het verzenden blijft hetzelfde: je kiest voor elk land een vervoerder, type pakket, zaterdaglevering, handtekening vereist bij ontvangst... Wanneer je hun app integreert in je webshop, wordt er voor elke bestelling automatisch een verzendetiket aangemaakt. Je brengt het pakket binnen bij een postpunt en je kunt het volgen middels de track & track code.

Wanneer er iets fout gaat met een zending, treden zij op als tussenpersoon waardoor je claim vaak sneller behandeld en terugbetaald wordt. Ik heb goede ervaringen met sendmyparcel.be . Bij hen kun je ook een gepersonaliseerd track & trace portaal aanmaken met de look & feel van jouw website. Qua professionele uitstraling kan dit tellen!

Wanneer je centraal woont, is het interessant om een afhaalmogelijkheid aan te bieden.

Gratis verzending aanbieden vanaf een bepaald bedrag doet het ook altijd goed.


Notificaties

Je weet wel, de ontvangst -en verzendnotificaties die je ontvangt nadat je een online bestelling hebt geplaatst. Bij Shopify staat dit allemaal al vooraf ingesteld. De teksten kun je hier en daar nog aanpassen en het is ook mogelijk om je logo toe te voegen aan deze templates.


Overige instellingen 

Zoals je hieronder kunt zien, krijg je te maken met een heleboel instellingen. Klik alle tabbladen één voor één open en vul alles grondig in. 


Privacy policy & banner

Wat veel selfmade webshops weleens over het hoofd zien... Wanneer je website gebruik maakt van cookies en persoonsgegevens van Europese klanten verwerkt is het bij wet verplicht om je klanten daarover te informeren en hun toestemming te vragen. Dit wordt gedaan middels de gekende privacy banners. Bij Shopify kun je dit eenvoudig in orde maken door de plug-in Customer Privacy Banner te installeren. Andere providers hebben ongetwijfeld vergelijkbare apps.

Ook dien je een privacy beleid toe te voegen aan je webshop. Hier ontdek je wat dit precies moet inhouden. Het staat jullie vrij om mijn privacy verklaring over te nemen. Verander dan wel even de bedrijfsgegevens! 


Bereikbaarheid

Het is ontzettend belangrijk dat je klanten weten hoe ze je kunnen bereiken. Maak een pagina aan met contactformulier en eventuele andere contactgegevens. Schrijf er ook bij wanneer je bereikbaar bent of wanneer ze een antwoord mogen verwachten.

Tip: Laat klanten bij het stellen van een vraag of plaatsen van een bestelling verplicht hun e-mailadres én telefoonnummer doorgeven. Het is al heel vaak gebeurt dan een klant een fout typt in het e-mailadres. Erg lastig wanneer hij of zij dan geen notificaties kan ontvangen. Heb je zijn of haar telefoonnummer dan is dit meteen opgelost.

Externe apps integreren

Staan alle essentiële zaken op punt? Neem dan zeker eens een kijkje in de App Store van je provider. Je vindt daar heel wat gratis en betalende apps oftewel plug-ins die een meerwaarde zijn voor je shop: product reviews, versturen van nieuwsbrieven, wishlist, digitale downloads, Google shopping, Facebook shopping,... 


Zoek een aantal testers

Zoek in je omgeving een aantal kritische personen en vraag hen om je webshop grondig onder de loep te nemen en hun feedback te geven. Laat ze eventueel een bestelling plaatsen (die je daarna terugbetaalt) zodat je zeker weet dat het plaatje van begin tot einde klopt. 

Geen kaas gegeten van schrijven en grafisch design? 

Je kunt bij mij terecht voor logo's en ontwikkelen van een huisstijl en social media content. Indien gewenst kan ik ook je website screenen en gerichte feedback geven. Klik hier voor meer informatie.

Marketing is everything!

Een goed functionerende webshop bouwen is één ding, je klantenbestand opbouwen is zo mogelijk nog belangrijker. Hoe je dit doet, lees je in mijn volgende blog!

Abonneer je onderaan deze pagina op onze nieuwsbrief of volg Islam inspired op Facebook & Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, freebies & producten.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.