Van thuisblijfmama tot ondernemer

Van thuisblijfmama tot ondernemer

Who Am I?

Eighties kid. Vrouw van. Mama van een puberende tweeling en een 8-jarige stuiterbal. Maar boven alles: moslima sinds 2002.

Het verhaal van Islam Inspired begint in de zomer van 2019. Mijn oma was overleden en enkele dagen later vertrok mijn man op hadj. Mijn drie kinderen hadden zomervakantie en liepen twee weken lang samen met mij de muren op. Van een emotionele rollercoaster gesproken!

Om mijn gedachten te verzetten, focuste ik mij op het welkom thuis feestje van mijn man. Zo bedacht ik Hadj inspired cadeautjes en tafelkaarten voor de gasten. Ik vond het zo leuk om te doen, dat het smaakte naar meer.

Een droom

Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor schrijven en grafisch design, hoewel ik nooit een opleiding in die richting heb gevolgd. Sterker nog, op dat punt was ik al 12 jaar thuisblijfmama, maar ik ontwierp weleens werkblaadjes, uitnodigingen of uitdeelcadeautjes voor mezelf of familie. Mijn kinderen zaten inmiddels allemaal op de lagere school en hadden mij alsmaar minder nodig, waardoor ik steeds sterker de drang voelde om ‘meer uit het leven’ te halen. Het moederschap is een prachtige baan. Ik ben blij en dankbaar dat ik er altijd ben kunnen zijn voor mijn kinderen, maar ik durf gerust toe te geven dat ik af en toe weleens naar een parental burn-out neigde en droomde van een kantoorbaan tussen de volwassenen.

Van mijn liefde voor schrijven, grafisch design en mijn geloof een echte baan maken, leek me op dat punt nog behoorlijk onrealistisch. Door zolang thuis te hebben gezeten, zou het lastig worden om een plek te vinden op de arbeidsmarkt, in die sector, mét een hoofddoek. Zelfstandig worden leek me al helemaal een no go aangezien je jezelf daar blauw betaalt aan belastingen en sociale bijdragen. Kortom: als je zelfstandige wil worden, moet je goed verdienen om overeind te blijven. Als ik mezelf daar niet aan herinnerde, dan deed mijn man die zelfstandig accountant is dat wel.

De eerste stapjes

Omdat ik tegen zwartwerk ben, borg ik mijn plannen enkele maanden op, tot ik toch nog eens ging Googlen en terechtkwam op een blog over zelfstandige worden onder artikel 37 waardoor je bent vrijgesteld van sociale bijdragen.

“Je beseft toch dat je niet boven een bepaald bedrag mag verdienen en geen pensioen opbouwt?” Dat laatste deed ik sowieso niet en voor mij leek het een financieel veilige manier om een zaak op te starten en wettelijk met alles in orde te zijn. Mocht het op een bepaald moment financieel toch meer opleveren, zou ik nog altijd kunnen schakelen naar zelfstandige in hoofdberoep.

Een eenmanszaak opstarten onder artikel 37 was piece of cake. Heel veel papierwerk kwam er niet bij kijken. Ik liet mezelf ook meteen vrijstellen van btw waardoor ik maar één keer per jaar aangifte moet doen.

Daarna kwam het echte werk. Om te kunnen beginnen heb je niet alleen een droom, maar ook een plan en startkapitaal nodig. Ik krijg heel vaak de vraag of ik daar een bedrag op kan plakken. Omdat ik dat toch een tikkeltje te persoonlijk vind en het ook afhankelijk is van wat je gaat verkopen, kan ik die vraag maar gedeeltelijk beantwoorden

Money Money Money 

02/02/2020 heb ik Islam Inspired gelanceerd. Ik ben vrij bescheiden begonnen met producten die een lage materiaal- en productiekost hebben: wenskaarten, boekenleggers en posters, in een webshop die ik zelf heb gebouwd. Alles vanuit de woonkamer en 2 vierkante meter stockageruimte in de garage. Mijn kapitaal heb ik geleend uit onze privé en stelselmatig terugbetaald. Toen de shop begon te draaien en ik een beetje winst maakte, kon ik beginnen investeren in nieuwe producten en werkmateriaal.

Het is van belang dat je eerst een plan van aanpak uitstippelt. Wat ga je verkopen? Hoe ga je het verkopen? Via welke kanalen? Ga je jezelf wel kunnen onderscheiden van anderen? Is er überhaupt nood aan je product? Hoe kom je aan naamsbekendheid en hoeveel kan je investeren? Je moet in elk geval 100 % overtuigd zijn en gepassioneerd zijn door wat je doet. Als jij al niet overtuigd bent van jezelf en je product, hoe ga je anderen dan overtuigen om het te kopen?

Juiste prijzen zetten is essentieel om er iets aan over te houden. Zoek op hoe je een correcte verkoopprijs berekent. Uiteraard kun je voor originele producten meer vragen dan producten die al aangeboden worden door tien in een dozijn concurrenten. En last but not least: pas je prijzen nooit aan wanneer je ziet dat niet geregistreerde ondernemers goedkoper zijn. Zij hebben niet de kosten die jij hebt.

Naamsbekendheid

Het is niet alleen de vraag wat je gaat verkopen, het is ook vooral: hoe ga je het verkopen?

Ik ben op meerdere vlakken from scratch begonnen. Ik heb geen groot sociaal netwerk dat me aan naamsbekendheid heeft geholpen. In deze tijd moet je jouw business vooral via social media verkopen en dat vond en vind ik nog steeds de grootste uitdaging, vooral wanneer je geen marketing bureau of influencers kunt of wil inschakelen en zelf een introvert bent met weinig commercieel inzicht.

Maar al doende leert men. Ik heb veel gelezen, podcasts over marketing beluisterd en ook gewoon geobserveerd. Omdat schrijven en grafisch design mijn stokpaardjes zijn, ben ik er naar mijn gevoel wel in geslaagd om een waardevolle content te creëren en op eigen kracht een publiek op te bouwen.

Ik besef dat het sneller zou gaan moest ik mezelf zichtbaar maken op social media, influencers betalen om mijn producten te reviewen of mijn aanbod uitbreiden met cadeautjes voor niet-islamitische feestdagen. Die drie botsen echter mijn mijn principes en dus kies ik er heel bewust voor om langzaam, maar zeker verder te gaan en trouw te blijven aan mezelf.

Mama én ondernemer

Is ondernemen te combineren met het huishouden en het moederschap? Meestal wel. Wanneer ik mijn kinderen op school heb afgezet, spendeer ik 1 à 2 uurtjes aan huishoudelijke taken. Daarna werk ik tot 15.30u voor de webshop.

Ik doe mijn best om niet of minder te werken in de vakanties, ik kan mijn kinderen steeds halen en brengen naar hun school en activiteiten. Wanneer ze ziek worden op school, hoef ik me niet in twintigduizend bochten te wringen om hen af te halen en enkele dagen thuis te houden.

Ik heb nooit opvangstress en dat is ook de reden waarom ik graag iets van thuis uit wilde doen. Toen we bijna 14 jaar geleden voor kinderen kozen, wilden we er zelf voor kunnen zorgen. Dat was ook een voorwaarde toen ik aan dit avontuur begon. Mijn gezin komt nog steeds op de eerste plaats.

Tijdens drukke periodes sta ik wat vroeger op of werk ik door wanneer de kinderen slapen. Al moet ik zeggen dat lockdowns en quarantaines af en toe weleens stokken in de wielen hebben gestoken. En het feit dat ik ervoor kies om alles van A tot Z zelf te blijven doen misschien ook wel. Ewa ja, je bent een controlefreak of je bent het niet. 

Voldoening

Ben ik er al rijk door geworden? Absolutely not. Het eerste jaar mag je al blij zijn dat je break-even draait. En als rijk worden echt mijn doel was dan was ik er al mee opgehouden. 

Haal ik er voldoening uit? Jazeker. Ik ben trots op het feit dat ik alles zelf bedenk, ontwerp, produceer en verkoop. Ik hou oprecht van wat ik doe en innerlijke rijkdom primeert voor mij. Het is mijn doel anderen en mezelf te inspireren en te motiveren. De gedachte aan Allah en Zijn boodschapper levend houden, op een toegankelijke, positieve manier. Voor jong en oud. Niet enkel door mijn producten, maar ook mijn blogs, quotes en printables die ik met evenveel passie schrijf en ontwikkel.

Ondernemen is durven. Uit je comfort zone treden. Dromen, maar ook realistisch zijn. Op de twee jaar dat ik bezig ben, heb ik zoveel geleerd. Ik ben door inschattingsfouten een aantal keer gevallen, maar ook weer opgestaan. Die ervaringen, die lessen zijn onbetaalbaar en onmisbaar in mijn groeiproces op zakelijk en persoonlijk vlak.

Ik rond af met een zeer toepasselijke quote: If it’s in you comfort zone you’re going to stay, don’t expect people to get blown away.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.